Ukryte sa pred počasím

Čoraz horúcejšie letá nás nútia zabezpečiť si vhodné formy tienenia nielen v interiéri, ale aj v exteriéri. Predsa len, terasa a záhrada sa stávajú počas sezóny akousi vonkajšou obývačkou, kde radi trávime čas, preto by mali spĺňať všetky kritéria pre komfortný relax. A medzi ne patrí v prvom rade príjemný tieň. Zabezpečiť ho môžete viacerými spôsobmi.

Markíza

Vonkajšie markízy sú ideálne ako tienenie nielen na terase, ale aj na balkóne. Nevyžadujú náročné stavebné úpravy, pritom poskytnú dostatok tieňa aj pre väčšie plochy. Ak chcete dosiahnuť súkromie, ochrániť terasu pred vetrom či nízkym podvečerným slnkom, šikovnou voľbou môže byť aj bočná markíza. Ide o bočnú clonu, ktorá sa upevňuje do špeciálneho držiaka a ovláda sa manuálne pomocou rukoväti. Vybrať si môžete z niekoľkých veľkostí, dezénov a farebných vyhotovení, takže sa bude určite vizuálne hodiť tam, kde má slúžiť.

Slnečná plachta

Plachty rôznych tvarov a veľkostí chránia proti slnku v otvorených priestoroch aj na terasách rodinných domov. Prvá takáto plachta bola vyvinutá a patentovaná v roku 1993. Jej maximálna plocha je 70 m2 a môže mať trojuholníkový či pravouhlý tvar. Moderné slnečné plachty sú vybavená motorom s veterným senzorom s automatickým nastavením. Farbu a vzor textílie si môžete vybrať z pestrej vzorkovnice tak, aby sa hodila k fasáde domu.

Altánok

Štýlový drevený altánok v krásne rozkvitnutej záhrade je pastvou pre oči. Najčastejšie sa vyrábajú altánky z kvalitného borovicového alebo smrekového dreva, ktoré bez problémov odolá každému počasiu. Môžete sa v ňom ukryť pred slnkom či dažďom, alebo si pripraviť posedenie s rodinou, detskú narodeninovú oslavu či gril party s priateľmi. Tým, že stojí ďalej od terasy, navodzuje dojem, že ste niekde celkom mimo domova.

Pergola

Drevené, kovové či bioklimatické. S lamelami, plachtou či polykarbonátovými platňami. Na výber je toho naozaj viac ako dosť. Na rozdiel od altánkov sa pergoly inštalujú k domu. Môžu mať rôzne doplnky či vnútorné vybavenie. Bežné pergoly sa radia do kategórie drobných stavieb, takže pri ich realizácii nepotrebujete stavebné povolenie a nevyžaduje sa ani súhlas susedov. Podmienkou je, aby zastavaná plocha nepresiahla 25 m2avýšku 5 m. Platí však ohlasovacia povinnosť, čiže miestnemu stavebnému úradu podáte písomné oznámenie o plánovanej drobnej stavbe.

Ako si vybrať tú naj?

Odpovedzte si na základné otázky. Ako často ju budete využívať – sezónne alebo celoročne? Aký máte rozpočet? Potrpíte si na dizajn, alebo kladiete na prvé miesto funkčnosť? Ak túžite po automatickom ovládaní, osvetlení či reproduktoroch, treba na to myslieť už vo fáze výberu.

Drevená pergola

Hodí sa ku klasickým vidieckym domom so sedlovou strechou, ale aj k modernejším bungalovom. Môžete ju nechať obrásť popínavými druhmi, napríklad viničom, a ak priamo nesusedí s budovou, pokojne aj vistériou. Tú však nikdy nevysádzajte k múru domu. Pergolu môžete prekryť zvrchu lexanom, rohožami, rákosovými dielcami, snopmi slamy, alebo textíliou. Na jej stavbu možno použiť prakticky akékoľvek drevo. Najčastejšie sa používa smrek, z tých tvrdších dub či buk. Dôležitejší je však fakt, či drevo určené do exteriéru prešlo vákuovo-tlakovou impregnáciou. Tá ho chráni pred hnilobou a škodcami prakticky na niekoľko desaťročí. Ak si zvolíte správny materiál, starostlivosť oň sa môže obmedziť až raz za 8-10 rokov.

Hliníková pergola

Hodí sa k modernejšej architektúre, má jednoduchý a atraktívny vzhľad. Jej výhodou oproti drevu je bezúdržbovosť a pomerne jednoduchá montáž. Môžete si zvoliť variant jednoduchej pevnej pergoly, alebo trochu vyšší level v podobe bioklimatickej pergoly. Ide o dômyselný prístrešok s naklápateľnými lamelami, ktorý chráni nielen pred slnkom, ale aj pred dažďom, vetrom, snehom a nepriaznivým počasím. Nahromadené teplo stúpa smerom hore a naklápateľné lamely umožnia nielen jeho odvetranie, ale odrážajú aj slnečné žiarenie. Do lamiel je možné vložiť LED osvetlenie a do konštrukcie zasa integrovať riadiacu jednotku podľa vlastného výberu. Sú konštruované tak, aby odvádzali vodu zo strechy do odtokového žľabu a následne voda odchádzala nohou pergoly. 

Doplnky

Pergoly môžete doplniť o ťahavé rastliny, osvetlenie, rolety, clony, záclony či žalúzie. Osvetlenie môže byť zabudované priamo v streche, ale aj v stĺpoch, v obvodovom profile, vo vnútornej i vonkajšej časti konštrukcie pergoly. Okrem funkčného osvetlenia môžete zvoliť aj náladové podsvietenie. V prípade ozvučenia ide zvyčajne o kombináciu dvoch reproduktorov s technológiou bluetooth. V rámci lamelových pergol bývajú zabudované v obvodovom profile, pergoly s látkovou strechou ich majú skryté v časti, kde je umiestnený motor. Špeciálnu elektroinštaláciu vyžadujú ohrievače, ktoré vám zabezpečia komfort pod pergolou aj v chladnejšom počasí. Ak chcete zvýšiť komfort na terase a máte dom vybavený inteligentnou elektroinštaláciou, môžete všetky súčasti pergoly, ako sú svetlá alebo rolety, ovládať automaticky.

Text: Katarína Barošová Foto: Istock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: