Kúpeľňové obklady trochu inak

Popustite uzdu fantázii a vneste do kúpeľne rybie šupiny, včelie plásty, tehly či patchwork. Samozrejme, nie doslovne, ale formou zaujímavých obkladov a rôznych spôsobov ich uloženia. Vedzte, že na stenách budú vyzerať perfektne.

Časy, keď každá kúpeľňa vyzerala viac-menej rovnako, sú dávno preč. Dnes je táto miestnosť osobnej očisty povýšená na plnohodnotnú a rovnocennú súčasť interiéru a trh ponúka obrovské množstvo štýlových a funkčných produktov, vďaka ktorým sa vám z nej ani nebude chcieť odísť. Atmosféru kúpeľne vytvárajú v prvom rade farby a steny, potom vybavenie. Ak sa nebojíte netradičných riešení a túžite po trendovej kúpeľni, skúste sa „pohrať“ s obkladmi, ktoré dokážu so stenami urobiť doslova zázraky. Toto je výber aktuálnych obkladových trendov.

Rybie šupiny

Mozaikový obklad je v posledných rokoch veľmi obľúbený a dokáže spestriť nielen kúpeľňu, ale napríklad aj kuchynskú zástenu. Jednotlivé „šupiny“ môžete farebne kombinovať a uložiť ich do rôznych tvarov. Ideálne je použiť ich na menšej ploche a skombinovať s jednofarebným obkladom na väčšej. Skrátka, nechať ich poriadne vyniknúť. Veľmi pôsobivý je v ich prípade aj tzv. ombré efekt.

Vertikálna tehla

Tehlový vzor je využiteľný takmer kdekoľvek, ale najviac vynikne v miestnostiach s jednofarebnou dlažbou. Ak túžite po jemne netradičných stenách v kúpeľni, no bojíte sa priveľmi experimentovať, tento spôsob by mohol byť pre vás ten pravý. Navyše, je vhodný aj v prípade, že potrebujete kúpeľňu opticky zvýšiť. Krásne ukáže na lesklých obkladoch v pastelových tónoch.

Horizontálna tehla

Toto usporiadanie je známe aj z podzemia veľkých miest – tehlový vzor sa totiž zvyčajne používa na obkladanie stien v metre. Vďaka horizontálnym čiaram sa kúpeľňa môže zdať na pohľad priestrannejšia. Tento nadčasový spôsob obkladania vynikne v kúpeľni ešte viac, ak na škárovanie medzier použijete kontrastnú škárovaciu hmotu.

Parketový vzor

Usporiadanie obkladačiek týmto spôsobom pripomína staré drevené parkety, ale často sa zvykne označovať aj ako „herringbone“ alebo rybia kosť. Dlaždice sa kladú do pravého uhla, a hoci sa môže zdať, že je to zložité, v skutočnosti to tak nie je. Steny s „parketovým vzorom“ rozhodne vyniknú a vhodné sú na ne najmä jednofarebné obklady v neutrálnych svetlejších farbách.

Dva druhy

Moderné veľkoformátové dlažby sú síce fajn, ale miestami môžu pôsobiť trochu fádne. Čo takto oživiť ich v jednom páse niečím celkom iným, ale zároveň farebne príbuzným? Ideálne sú drobné mozaiky či obklady z malých kamienkov alebo sklíčok. Pokojne kombinujte aj matné s lesklými, na originálnom efekte to vašej kúpeľni len pridá.

Včelí plást

Alebo aj šesťuholník či hexagón. Je absolútnym trendom v interiérovom dizajne už nejednu sezónu a okrem kúpeľne ho často vídať aj v iných miestnostiach, napríklad v podobe nástenných políc. Vynikne na podlahách i stenách a v spolupráci s bielou farbou dokáže priestor opticky zväčšiť. Kombinovať môžete kúsky rôznych dizajnov a farieb, prípadne sa pohrať s geometrickými možnosťami. Ak obklad v tvare včelieho plástu ukončíte v rôznych výškach, bude to pôsobiť hravo.

Patchwork

Niečo pre milovníkov hravých a originálnych riešení. Rôznorodé pestré kúsky naskladané tesne k sebe sa objavujú nielen v textíliách, ale inšpirovali aj mnohých dizajnérov, ktorí preniesli ich hravosť a energiu do obkladov a dlažieb. Najlepšie urobíte, ak v kúpeľni vyčleníte patchworku jednu stenu a zvyšok doplníte bielym obkladom.

TEXT katarína BAroŠová FOTO istock, archív firiem IMOLA CERAMICS, PORCELAIN SUPERSTORE, mANDO MOSAIC

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: