Žltá a sivá sú farbami roka 2021

Spoločnosť Pantone každoročne vyhlasuje farbu roka. V roku 2021 je to trošku inak, pretože ide o dve farby. Nečudo, situácia vo svete si zaslúži viac než jednu farbu. A ak jednou z nich má byť neutrálna sivá (Ultimate Gray), je jasné, že pri nej ostať nemožno. Preto ju dopĺňa žiarivá žltá (Illuminating), ktorá zo základnej sivej urobí vznešenú.

Farby roka sa nevyberajú náhodou, vždy odzrkadľujú náladu v spoločnosti, ktorú od minulého roka ovláda pandémia koronavírusu. Žltý odtieň sa pritom stal farbou roka len druhý raz. Prvýkrát to bolo v roku 2009, v ktorom sa svet spamätával z hospodárskej krízy, akú sme nezažili dlhé roky. Výkonná riaditeľka Pantone Color Institute Leatrice Eiseman vysvetľuje: „Spojenie sivej so živou, presvetľujúcou žltou je spojením pozitívneho prístupu a sily. Praktická a pevná ako skala, a zároveň hrejivá a optimistická – to je kombinácia, ktorá predstavuje odolnosť a nádej. Potrebujeme povzbudiť a mať schopnosť povzniesť sa, pretože to je pre ľudí prirodzené.“

Kombinácia sivej a žltej je krásna aj v interiéri.

Mágia farieb

ŽLTÁ

Žltá farba je plná tepla, šťastia a zmeny. Spája sa s tvorivosťou a múdrosťou. Je najjasnejšia a najnápadnejšia zo všetkých farieb. Hrejivé tóny žltej dodávajú prostrediu energiu a život. Vzbudzujú optimizmus a sebavedomie. Dokonale rozjasnia a presvetlia každý tmavý, chladný kút a navodia pocit prívetivosti. Žltá podporuje koncentráciu a komunikatívnosť človeka, zachováva ho bdelého a má pozitívny vplyv na náladu. Pozor si však treba dávať na príliš intenzívne odtiene, ktoré môžu spôsobovať únavu očí a narúšať koncentráciu. Práve o utlmenie žltej sa dokonale postará sivá, ktorej zasa žltá dodá zdanlivý nádych doplnkovej modrej až purpurovej.

SIVÁ

Sivá je neutrálnou farbou, ktorá dodáva interiéru formálny a seriózny vzhľad. Je veľmi dôležité vybrať také odtiene sivej, ktoré nebudú pôsobiť príliš ťažkým a útlmovým dojmom, ale budú dopĺňať a podporovať spomínanú žltú. Veľa fanúšikov si sivá získala zhruba pred 10 rokmi. Stúpajúca popularita tejto farby je spojená najmä s nárastom obľúbenosti škandinávskeho štýlu bývania a snahou o hygge. Iste, je jednoduché obdivovať fotografie zo severských interiérov s tlmenou paletou sivej, bielej či jemných pastelových odtieňov, prenikajúcou do priestorov od obývacích izieb až po kúpeľne. Sivá farba na nich reprezentuje čistotu a vďaka svojej neutralite sa dokáže prispôsobiť okoliu, takže je dobrým základom interiéru. A to nielen pre tento severský štýl bývania. Ako neutrálna farba sa totiž hodí k výrazným aj jemným odtieňom. Sivá sa tak stala jednou z najobľúbenejších farieb bytových dizajnérov a príťažlivo vyznieva nielen na stenách či obkladoch, ale aj na textíliách a solitéroch.

Geniálna kombinácia

Do sivej môžete ladiť väčšinu interiéru, no pozor, aby nebol výsledok ponurý a tmavý. Práve o to sa postará žltá. Sivá sa so žltou výborne kombinuje. Ak miestnosť doplníte ďalšími, najmä prírodnými materiálmi, váš interiér razom zútulnie. Sivá krásne vynikne v kombinácii s drevom – svetlým i tmavým, ratanom či kožou.

Žltá je ideálna na akcenty

Najjednoduchšou cestou, ako použiť žltú v interiéri, je využiť ju na doplnky. Tie vytvoria akcent, ktorý podčiarkne atmosféru, a pritom nebudú pôsobiť rušivo. Žltá vynikne na vankúšoch, prestieraní, koberčekoch či závesoch. Ak sa nebojíte väčšieho kúska, pokojne prineste do miestnosti lampu, kreslo či celú sedačku. Získate tak pokojný a pohodový priestor.

Pre odvážnych

Naozaj odvážni či veľkí milovníci žltej môžu štandardný pomer medzi sivou a žltou vymeniť. Skúste vymaľovať jednu či viac sien nažlto a doplniť neutrálnymi odtieňmi. Ak chcete experimentovať, na steny použite tapetu s výrazným vzorom či štruktúrou. Žltá farba na zdobenie interiéru nie je jednoduchou voľbou, no o to väčší „wau efekt“ ňou môžete dosiahnuť.


TEXT: Denisa Kureková/JAGA, Foto: isifa/Shutterstock, iStock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: