Ako si zariadiť prácu z domu a nezblázniť sa

Už niekoľko mesiacov mnohí z nás pracujú a učia sa v režime „sme doma“, takže sa snažíme nájsť čo najefektívnejší spôsob, ako pracovať uprostred celej rodiny. Chce to dobre zariadiť miesto i čas.

Miesto sa vždy nájde

Ak máte doma miestnosť, ktorá doteraz slúžila ako akýsi rodinný sklad, máte výhodu. Napríklad nevyužité podkrovia sú dobrými kandidátmi. Ak sa rozhodnete takýto priestor aj nanovo vymaľovať, kým ho zariadite, vyberte si farbu, ktorá vám je príjemná a dobre sa vám pri nej sústredí. Jemné a tlmené odtiene vo všeobecnosti podporujú uvoľnenejšiu náladu, svetlejšie a sýtejšie zlepšujú sústredenie.

Väčšina domácností však izbu či aspoň izbičku navyše nemá a na pracovňu musí vyčleniť miesto uprostred zabehnutej domácnosti. Keď sa hľadá, zvyčajne sa hluchý priestor v byte predsa len nájde. Niekedy vás prekvapí, aký potenciál majú rôzne kúty a zákutia. Je fajn, keď poskytujú aspoň trochu súkromia. V otvorenom priestore to dosiahnete napríklad paravánmi, ktoré môžete zložiť, keď s prácou skončíte. Deliacu funkciu môžu mať aj rôzne policové systémy. Práve pre súkromie a pokoj sa domáca pracovňa často ocitne v spálni. V odpočinkovej zóne sa však príliš veľa elektroniky neodporúča, takže na noc radšej notebook, router a podobné prístroje znovu odsťahujte inam.

Posvieťte si na prácu

Domáce pracovné miesto by malo byť rozhodne dobre osvetlené. Najlepšie prirodzeným svetlom. Odporúča sa, aby zasklená plocha predstavovala najmenej 10 % celkovej podlahovej výmery miestnosti. Ak ide o pracovný kút či priestor, ktorý bude mať po skončení pracovného dňa opäť inú funkciu, je dobré, ak je blízko okna. Niekedy pomôže aj dočasné pootočenie jedálenského stola. V podkrovnej pracovni sa oplatí umiestniť stôl priamo pod strešné okno, cielene ho osvetlíte a ušetríte priestor. Spodná hrana strešného okna vo výške minimálne 950 až 1 100 mm vám zabezpečí dokonalý výhľad aj v sede.

Správne nadimenzovanie umelého osvetlenia tiež netreba podceniť. Stropné svietidlo doplňte stolovou lampou. Nastaviteľný smer osvetlenia určite oceníte. Ak si nechcete uberať z pracovnej plochy, vyberte si napríklad modely pripevnené na poličke nad stolom, ľahko ich premiestnite. Pracovný výkon vám zlepší kvalitné chladné biele svetlo.

Dobrý vzduch = dobré nápady

Lepšie sa pracuje, keď je vyvetrané. Dobre okysličený mozog toho vymyslí viac. Príjemnú klímu nielen v pracovni majú na svedomí aj izbové rastliny. Zvyšujú produktivitu, upokojujú a prirodzene čistia vzduch. Dobrými prírodnými filtrami sú napríklad aloa, fikus, lopatkovec a zelenec. To, že priestor zároveň skrášlia, je samozrejmé.

Správne sedenie je základ

Čo si budeme hovoriť, home office väčšinou spočíva v sedení za stolom a v práci s počítačom. Ak dlhodobo sedíte nesprávne, prípadne pri práci striedate rôzne iné polohy (čo je v prípade home officu veľmi časté), vaša boľavá chrbtica sa čoskoro ozve.

Hlava by mala byť v predĺžení chrbtice, ruka, zápästie a predlaktie by mali byť v jednej rovine. Ideálne je sedieť tak, aby ste mali oporu v dolnej časti chrbta. Pri práci na notebooku pomáha, ak využívate externú klávesnicu a myš.

Veľkosť pracovného stola závisí od toho, čo všetko naň potrebujete rozložiť. Rozmery 70 × 140 cm sú síce ideálne, ale ak pracujete len s notebookom, menší stôl vám pokojne postačí. Ak ide o pracovňu v domácom multifunkčnom priestore, k slovu sa dostávajú šikovné riešenia 2 v 1. Aj toaletný stolík v spálni sa dá zmeniť na pracovný, rovnako ho môžete schovať napríklad do nástennej skrinky. Pracovná stolička by mala byť čo najkvalitnejšia. Mala by dokonale kopírovať vaše fyziologické danosti a možnosť oprieť si hlavu ocení hlavne vaša krčná chrbtica. Ak však nechcete ergonomickú kancelársku stoličku za ďalšieho člena domácnosti, podporte dolnú časť chrbta napr. vankúšikom. Super bude, ak medzi hranou stola a pevným bodom (stena, skriňa…) zostane na stoličku priestor 1 m.

Ako zariadiť, aby sa nič nestratilo?

Ak doma pracujú, učia sa a hrajú viacerí ľudia a ľudkovia, a keď sa pritom pracovné stoly menia na jedálenské a podobne, veci majú tendenciu stratiť sa. Ako docieliť, aby predmety do práce a do školy zostali pokope, ale zároveň reagovali na zmeny pri každodennom chode domácnosti?

Mobilný nábytok na kolieskach je dobrá voľba. Ak zavadzia, jednoducho ho presuniete niekam inam. Dobre sa dajú využiť napríklad úložné koše a škatule, ktoré sa zmestia skoro kamkoľvek a tiež ich bez problémov prenesiete. Pomôžu aj dočasné dizajnové nástenky, ktoré priestor aj skrášlia. Ani kancelárske zakladače už nie sú také nudné ako kedysi. Môžu si len tak stáť na polici a dotvárať priestor originálnou potlačou.

Robte veci v správnom čase

Aby home office nebol trápenie, správne miesto nestačí. Kľúčový je aj čas, resp. jeho organizácia.

Nezabudnite odísť z práce

Hoci ste stále doma, je dobré oddeliť pracovný a súkromný život aj časovo. S kolegami sa jasne dohodnite, odkedy a dokedy ste k dispozícii. A keď pracovný čas skončí, notebook jednoducho vypnite a aspoň obrazne „choďte z práce domov“. Platí to aj naopak. S domácim osadenstvom sa dohodnite, kedy sa kto učí, pracuje a kedy sa spolu hráte a zabávate.

Dajte si pauzu

Dodržiavajte prestávky. Obedovať počas práce iba preto, že netreba ísť do reštaurácie či jedálne? Doprajte si obednú pauzu. Ak sa doma najete rýchlejšie, choďte radšej na krátku prechádzku do prírody, ak máte možnosť. (Prechádzka po sociálnych sieťach sa neráta. 😊) Kvalitný plánovaný obed a oddych vám pomôžu viac ako občasné behanie do chladničky na pár minút.

Nie je oddych ako oddych

Tablety a počítače využívate teraz príliš často. Zabavte sa inak, čítajte, varte, pečte, cvičte. Stavajte s deťmi bunkre, prekážkové dráhy, objavte znova skákanie cez švihadlo, hrajte pantomímu a veľa sa smejte.


Text: Zuzana Kubalová/JAGA, Foto: isifa/Shutterstock, iStock

Najnovšie články:

Najčítanejšie články:

Sledujte nás na

sociálnych sieťach:

 

    /WustenrotSlovensko

 

  /wuestenrotslovensko

 

Nenechajte si újsť nič dôležité!

Mohlo by vás zaujímať: